Het Abraham Ledeboer park is gelegen aan de Hengelosestraat in het voormalige landgoed "Het Wagelaar" van de heer Ledeboer. In 1880 heeft de familie Ledeboer in het landgoed een villa gebouwd die in 1956 werd gesloopt. In 1956 schonk Bertha de zuster van de heer Ledeboer het 16 hectare grote landgoed aan de gemeente Enschede.
Het park is in 1880 aangeld door de bekende tuinarchitect B. Wattez.
Het park is een gemeentelijk monument. In het Ledeboer park staan een aantal Rijksmonumenten.
In het oude Koetshuis vindt u een bijenstal. Hier vindt u niet alleen een tiental bijenvolken die van achter glas kunnen worden bekeken, maar ook een educatieve ruimte. De gewonnen honing wordt hier ook te koop aangeboden. Het Koetshuis is geopend van 1 mei tot en met 30 oktober op zondag van 13:00 tot 16:00. Meer informatie vindt u op de website: www.bijenintwente.nl.
Het Lammerinkswönner is een gemeentelijk monument.
Het gemeentelijk monument is een Lös Hoes en stond tot 1976 als boerderij op erve Lammerink in Usselo. De boerderij is oorspronkelijk gebouwd in 1775 en beschikt over één ruimte waar werd gewoond, gewerkt en het vee was gestald. In 1978 is de boerderij steen voor steen afgebroken en in het Abraham Ledeboerpark weer opgebouwd als werkervarings project.
Het Lammerinkswönner is een natuureducatief bezoekerscentrum in een Twents ‘lös hoes’, dat is gelegen in een ecologisch beheerd gebied met park (Ledeboerpark) en landgoed (Het Wageler).
Het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang, een poort met arenden, van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede; na ongeveer 200 meter ligt aan de rechterkant van het pad het gemeentelijk bezoekerscentrum.
Natuureducatieve exposities In het bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner biedt NatuurEducatie van de gemeente Enschede tentoonstellingen aan op het gebied van natuureducatie, leefbaarheid en duurzaamheid, cultuurhistorie, flora en fauna.
Themadagen en activiteiten NatuurEducatie organiseert op een aantal zondagen themadagen op het gebied van duurzaamheid en natuureducatie. Ook is er vier keer per jaar een kleinschalige biologische markt op het erf. In het bezoekerscentrum kunnen bezoekers een (eenvoudige) consumptie verkrijgen.
De Spieker diende vroeger als paardenstal en als opslagschuur voor aardappels en granen. Deze schuur behoorde oorspronkelijk bij erve Het Wagelaar en dateert uit 1850. De Spieker is een Rijksmonument.
De Schop.
Vakwerkschuur uit 1750 en afkomstig van erve de Tijdplaats in Enschede. De schuur is in 1983 verplaats naar het Abraham Ledeboer Park. Deze schuur werd vroeger gebruikt als varkensverblijf en opslag van landbouw werktuigen.
De Wagenloods.
Het Abraham Ledeboerpark is aangelegd in 1880 door Dirk Wattez, wie ook het Volkspark ontwierp. Het Abraham Ledeboerpark is bekend vanwege zijn toegangspoort aan de Hengelosestraat. De poort stamt net als het park uit het jaar 1880. Op de beide zuilen staat een adelaar.
Het Ledeboerpark en landgoed ’t Wageler doen zeer natuurlijk aan. U vindt in dit park geen strak aangelegde rijen bomen en veel paden zijn smal en onverhard. Elementen die al vanaf ca. 1880 in het park aanwezig zijn, zijn het koetshuis, de vijvers, de mammoetboom en de rododendrons, diverse boompartijen en natuurlijk de toegangspoort.
Mammoetboom Seqoiadendron giganteum.
Aangeplant door de familie Ledeboer omstreeks 1890. Hoogte 35 meter en omtrek 7,50 meter. Bekend als de hoogste Mammoetboom van Nederland. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord Amerika. Deze boom is door de familie Ledeboer meegenomen tijdens een vakantie en op deze plek bij de gesloopte villa neergezet.
Het park biedt voor elk wat wils. Niet alleen kunt u hier terecht voor een flinke wandeling door authentiek Twents landschap, ook biedt het park vele dierenweiden en een eendenvijver, een recreatieveld, een heemtuin en vele speelgelegenheden voor kinderen.

Het park is genoemd naar de Enschedese textielfabrikant Abraham Ledeboer (1903-1944), die is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Neuengamme. Van 1880 tot 1956 stond in het centrale deel van het park een villa van de familie Ledeboer. Na de afbraak van de villa is de grond geschonken aan de Gemeente Enschede.