Wassermühle in Lage
De watermolen Lage is een watermolen op de spelt in de gemeente Lage in Nedersaksen.
De watermolen werd voor het eerst vermeld in documenten in 1270, en in een versieringscontract uit 1377 wordt ook melding gemaakt van een molen in Lage an der Dinkel. Ongeveer 200 jaar later gaf de toenmalige koning van Spanje, Filips II, als heerser van Nederland echter toestemming om een ​​molen op de spelt te bouwen, vermoedelijk was het een reconstructie of uitbreiding van de bestaande molen.
De molen heeft zijn huidige uiterlijk sinds het einde van de 17e eeuw. Kenmerkend zijn de twee onderschoten waterwielen, waaruit een graan- en een oliemeel worden verdreven. In de beginjaren van de 20e eeuw werd ook de elektrische stroom opgewekt voor het voorzien van de plek in de molen. Na de Eerste Wereldoorlog werd de oliemolen gesloten. De graanmolen was in bedrijf tot 1957, maar werd vanaf 1931 niet meer aangedreven door waterkracht maar door een dieselmotor. Na het overlijden van de laatste molenaar was de molen leeg.

 

 

Toen het gebouw in verval dreigde te raken, begon in 1962 het meest noodzakelijke beveiligingswerk. Tien jaar later startte het graafschap Bentheim uiteindelijk een uitgebreide externe restauratie van de molen, die ook beide waterwielen kreeg, evenals de ontmanteling van de spelt die in de jaren dertig was verwijderd en de restauratie van de stuw om de watercondities te verbeteren. In de jaren tot 1976 is ook de molentechniek gerepareerd, zodat de molen nu op geselecteerde dagen kan worden gedemonstreerd. Na de restauratie is er een theesalon ingericht in de voormalige molenaarswoning.
Lage is een gemeente aan de Dinkel in het landkreis Graafschap Bentheim in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De plaats telt 1.048 inwoners.[1] Lage maakt deel uit van de samtgemeinde Neuenhaus.
Bijzondere bezienswaardigheden van de plaats zijn de kerk (uit 1687), watermolen (gebouwd in 1270), de ruïne van Huis ter Lage (in 1183 vernoemd, tussen 1324 en 1326 voor de eerste maal vernield en in 1626 voor de tweede maal tijdens het beleg van Oldenzaal dat jaar, het herenhuis (uit 1686) met de historische Eichenallee waar de huizen van het personeel staan.
De officiële gemeentenaam Herrlichkeit Lage verwijst naar de tijd tussen het einde van de Dertigjarige Oorlog en 1803, toen de gemeente een eigen staatje was, met een zogenaamde hoge justitie (het bestraffen van misdrijven) en lage justitie (het bestraffen van overtredingen). Bron: Wikipedia & Heimatverein Lage.

Ev.- Ref. Kirche Lage