De schaapsschuur in Buurse
Schaapsschuur in Buurse.
De schaapskooi of schaapsschuur is een weinig bekend fenomeen als Rijks of gemeentelijk monument in onze regio. In Buurse bevind zich tegenover erve Nijenhuis aan de Zendvelderweg 57 een onlangs gerestaureerde schaapsschuur uit de 18e eeuw met de erkenning van Rijksmonument. De schaapsschuur ligt verscholen tussen grote eikenbomen aan erve Nijenhuis, een van de oudste erven in Buurse. Vanaf 1700 heeft dit erve eigenaren gehad van generaties van zes opvolgende families, waaronder  de  familie  Elderink,  vooral  bekend  door  dochter  Cato,  schrijfster  van de Twentse  geschiedenis.
De  naastgelegen boerderij die geen monumentstatus heeft beschikt over een  schoenvormige  achtergevel  met twee hoekschotten. Van dat type is dit de enige die in de gemeente Haaksbergen is overgebleven.
Haaksbergen telt totaal 15 (voormalige) schaapsschuren waarvan er 8 in Buurse staan, twee in Langelo en één  in  Eppenzolder.
Vier schaapsschuren hebben de status van Rijksmonument. Drie schaapsschuren zijn eigendom van stichtingen en de overige zijn particulier eigendom. Kenmerk  van  het  Twentse  'schoapschot'  is  het  rechthoekige  schuurvormige  patroon. In Haaksbergen staat het gebint van de schaapsschuur in de meeste gevallen op een stevige muur.

De schaapskooi voor de restauratie 2015