Museum Schloss Moyland
Moyland wordt voor het eerst genoemd in een historisch document uit 1307Frederik I van Pruisen gebruikte het slot voor afspraakjes met Katharina Ryckers, een 17-jarig meisje uit Emmerik.[bron?] In 1740 ontmoette zijn kleinzoon Frederik de Grote hier voor de eerste maal de Franse filosoof Voltaire.
In 1766 verkocht Frederik de Grote het kasteel aan de raadpensionaris van Zeeland, mr Adriaan Steengracht (1731-1770), heer van Souburg, Grijpskerke en Poppendamme (generatie XVI). Bij de overdracht op 6 en 14 februari 1768 werd bepaald dat de goederen in Moyland en Till enkel in mannelijke lijn konden vererven. De enige zoon, jhr. mr. Galenus Dignus Steengracht (1764-1839) werd na het overlijden van zijn vader Adriaan in 1770 de nieuwe eigenaar. Deze Galenus Dignus stierf in 1839 echter kinderloos, waardoor het bezit volgens de oude afspraken toekwam aan diens neef, jhr mr Nicolaas Steengracht van Oosterland (1754-1840) te 's-Gravenhage. Al binnen een jaar kwam de Moylandse goederen toe aan diens zoon, jhr mr Johan Steengracht (1782-1846), die daardoor heer werd van Oosterland, Sir Jansland, Oosterstein, Moyland, Till, Ossenbruch en Oostcapelle. In mannelijke lijn (fidei commissair) gingen de Moylandse en Tillse bezittingen weer over naar diens oudste zoon, jhr Nicolaas Johan Steengracht (generatie XIII), heer van Moyland en Till.
Rond 1860 werd het slot aangepast en kreeg het een neogotisch uiterlijk. Slot Moyland raakte bij het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, en het duurde lange tijd voordat er een oplossing gevonden werd om de ruïne weer op te bouwen. Op 11 juni 1990 werd de Stiftung Schloss Moyland opgericht door de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de gebroeders Van der Grinten, en de familie Von Steengracht.
Bron:
  • Pieter Delicaat, wiki auteur van de tekst over Moyland. (CC-by-SA)

Museum 's Slot Moyland

Museum Schloss Moyland
Museum Schloss Moyland, Sammlung Van der Grinten, Joseph Beuys Archiv des Landes NRW werd in 1997 geopend, na een grondige restauratie en herinrichting, die door deelstaat, regio en gemeente gecofinancierd werd. Het jaar 2007 was een lustrumjaar. Er waren festiviteiten met onder andere een symposium over de bekende beeldhouwer en schilder Joseph Beuys. Verder werd de restauratie van de noordelijke toren afgerond door het plaatsen van een torenspits op basis van het historische ontwerp van Ernst Friedrich Zwirner uit het midden van de 19e eeuw.
In het slotpark kan men wandelen door een beeldenpark en een educatieve kruidentuin. Het beeldenpark toont kleine beelden, maar ook monumentale kunstwerken van internationale beeldhouwers, zoals Eduardo ChillidaErwin HeerichGerhard MarcksKubach-Wilmsen. In de slotgracht bevindt zich onder andere het beeld Spinning Oracle from Delphi van James Lee Byars.
Voor concerten wordt de feestweide ingericht met podia, cateringtenten en zitgelegenheid. In de kruidentuin zijn een honderdtal verschillende kruidensoorten verzameld zoals keukenkruiden, geneeskruiden en kruiden uit de kloostertuin. Er worden rondleidingen gegeven met verschillende thematische zwaartepunten. Iedere zomer zijn er verschillende concerten in het park, bijvoorbeeld rock van Udo Lindenberg en jazz van Götz Alsmann. In de Kersttijd wordt een kerstmarkt met ambachtelijke en kunstzinnige producten gehouden.

Meer informatie over dit museum: https://www.moyland.de

Stiftung Museum Schloss Moyland
Am Schloss 4
47551 Bedburg-Hau
Telefoon +49 (0)2824 9510-0
info@moyland.de
Routebeschrijving
Openingstijden
Zomer (1 april t/m 30 september)
ma 11-17 uur (alleen park)
di t/m vr 11-18 uur
za en zo 10-18 uur
Winter (1 oktober t/m 31 maart)
ma 11-17 uur (alleen park)
di t/m zo 11-17 uur
Op feestdagen en carnavalsmaandag is het museum open. Op 1-1, 24-12, 25-12, 31-12 is het museum gesloten.