Watertoren Hoog en Droog
De watertoren is een gemeentelijk monument
Deze watertoren is gebouwd in 1890 en ruim 40 meter hoog. De watertoren beschikt over een watervat van 300m3. Het architectonisch ontwerp is van architect N. Biezeveld. Hij was gespecialiseerd in het aanleggen van waterleidingen en het ontwerp van watertorens onder andere in Monster, de Hoorn en Rijswijk. De bouwstijl van de watermolen is classicistisch met neogotische elementen. De Enschedese watertoren is de hoogste die architect Biezeveld in Nederland heeft gebouwd. In 1955 is het gebouw gewijzigd en is de houten bovenbouw vervangen door een bakstenen bovenbouw. De watertoren maakt vanaf 2016 deel uit van een park voor de wijk Bothoven.
Watertoren Enschede 2016

Watertoren Enschede op de achtegrond
de voormalige textielfabriek van Heek & Co.

HOOG EN DROOG WATERTOREN

De Watertoren omstreeks 1935

Watertoren in Winterlandschap 2015
Dakconstructie van de watertoren
Watertoren febr. 2013
Toren anno 2920
New slide
Watertoren 2016
Ingang watertoren
Uitkijkpost
Watertoren Enschede
Bothoven park 2016
Entree Watertoren & Bothoven park.
Schilderkunst De Klomp 2016
previous arrow
next arrow
 
 CLAFIS Ingenieus is in 2017 de kersverse eigenaar van de watertoren van Enschede. Het monumentale gebouw is door drinkwaterbedrijf Vitens verkocht aan het landelijke ingenieursbureau. Al drie keer eerder kocht CLAFIS monumentale objecten en bouwde deze in eigen beheer om tot panden met multifunctionele bestemmingen. Behoud van erfgoed in combinatie met innovatieve renovatie past volgens CLAFIS Projectmanager Annemiek van Zwieten heel goed in de duurzaamheidsvisie van het bedrijf.
CLAFIS is van plan in de watertoren van Enschede negen bouwlagen te creëren. Het bovenste deel zal dienst doen als horecabestemming voor een hoogwaardig restaurant. In totaal is hier 190 m2 voor gereserveerd. Het onderste deel gaat een aantal appartementen en studio’s huisvesten en in het midden wordt 250 m2 ingedeeld als kantoorruimte. Ook de Twentse vestiging van CLAFIS, nu nog werkend vanuit Hengelo, zal hier haar intrek in nemen.

Watertoren Enschede 2016

Watertoren Enschede op de achtegrond
de voormalige textielfabriek van Heek & Co.

HOOG EN DROOG WATERTOREN

De Watertoren omstreeks 1935

Watertoren in Winterlandschap 2015
Dakconstructie van de watertoren
Watertoren febr. 2013
Toren anno 2920
New slide
Watertoren 2016
Ingang watertoren
Uitkijkpost
Watertoren Enschede
Bothoven park 2016
Entree Watertoren & Bothoven park.
Schilderkunst De Klomp 2016
previous arrow
next arrow
 

In 1955 is de watertoren voorzien van een gemetselde buitenwand

Wilhelminastraat 2015

CLAFIS Ingenieus is sinds 2017 de eigenaar van de nog enig aanwezige watertoren van Enschede. Het monumentale gebouw uit 1890 is gelegen aan Hoog en Droog en door drinkwaterbedrijf Vitens verkocht aan het landelijke ingenieursbureau. Al vier keer eerder kocht CLAFIS monumentale objecten en bouwde deze in eigen beheer om tot panden met multifunctionele bestemmingen.
Behoud van erfgoed in combinatie met innovatieve renovatie past volgens CLAFIS-vestigingsmanager Henry Boelens heel goed in de duurzaamheidsvisie van het bedrijf. Clafis is een landelijk ingenieursbureau met acht vestigingen in Nederland met onder andere expertise in de maakindustrie die in Enschede sterk vertegenwoordigd is.
Inmiddels heeft Clafis twee bouwlagen van de watertoren met veel smaak en een industriële look ingericht als kantoorruimte waarbij verschillende details van het industriële complex bewaard en zichtbaar zijn gebleven.
Henry Boelens is in zijn nopjes met deze vestiging in Enschede en ziet het als een voorrecht om te werken in dit historisch gebouw. Clafis heeft de ambitie om de Watertoren verder te ontwikkelen en heeft in een bijeenkomst met buurtbewoners op woensdag 30 oktober jl. de voorgenomen plannen besproken. Henry Boelens vindt het belangrijk dat er draagvlak is bij omwonenden als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in de voormalige watertoren.
Bert Jonker directeur van Clafis gaf een uiteenzetting over de toekomstige plannen die uit drie onderdelen bestaat namelijk; kantoor, wonen en horeca. In de Watertoren komen een tweetal huurappartementen, kantoren en een restaurant met 45 zitplaatsen. Voor de exploitatie van het restaurant wordt nog gezocht naar een uitbater. De watertoren zal voorzien worden van een lift en een vluchttrap die aan de aan de buitenzijde van de toren zal worden gebouwd. De komende maanden zal de vergunningsaanvraag bij de gemeente Enschede worden ingediend. Bert Jonker gaat ervan uit dat in de loop van 2020 de watertoren verder kan worden ontwikkeld.

Schilderij Klaas Bernink (1913 - 1996)

1892 Watertoren en de Reudinkmolen.

Watertoren 1928