Het familietextielbedrijf Menko werd in 1856 opgericht door Nathan Jacob Menko (1839-1921). Het voormalige fabriekscomplex van Menko in Roombeek stamt uit 1881 en daarop volgende jaren. De weverij en ververij werden in 1906 gebouwd, Spinnerij Roombeek volgde in 1912. Het complex besloeg in haar hoogtijdagen het gebied dat nu begrensd wordt door Roomweg, Voortsweg, Hulsmaatstraat en Lonnekerspoorlaan.
Het voormalige directiegebouw van Menko werd gebouwd op de hoek van de Voortsweg, de Hulsmaatstraat en de Bosuilstraat, en verving gedeeltelijk een voorganger kantoor. Het nieuwe gebouw werd in 1953 gerealiseerd naar een ontwerp van bureau Op ten Noort Blijdenstein uit Utrecht.
Het kantoor kreeg een sobere wederopbouwarchitectuur zonder decoraties, waarbij de architectonische expressie wordt bepaald door de verschillende volumes en de ritmiek van de vensters. Het kantoorpand heeft geen monument status maar is in opdracht van de gemeente Enschede door Het Oversticht als volgt gewaardeerd: Het voormalige directiekantoor Menko aan de Voortsweg is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedenbouwkundige, cultuurhistorische, bouwhistorische en ensemblewaarden

 

 

Dit raam bevindt zich in het kantoor van de voormalige fabriek Menko aan de Voortsweg onderdeel van  9 ramen elk 1 meter 35 groot aangeboden door alle werknemers bij het in gebruik nemen van dit gebouw April 1954.
Die werknemers hebben hun cadeau naderhand nauwelijks meEr terug gezien, voor hen was het kantoor nog iets met een heel grote K.
Op dit raam is te zien een man met dijbenen als een gewichtheffer in de nieuwe fabriek zichtbaar een rokende schoorsteen een etage van het fabriekscomplex waarvan een deel met sheddaken links een topless dame met een wapperende haardos boven de bevallige buik gekleed in een wingerd daaronder in Afro look een slanke schoonheid met op haar kroeskapsel een mand vol katoenbollen. Aan haar voet opent de katoenplukster met hoofddoek de katoen keten

 

 

Het voormalige fabrieksgebouw [1970] en de ingangspoort met klok van de spinnerij aan de Voortsweg.
Momenteel is het restant van de toegangspoort in het openbaar groen geplaatst van de Bosuilstraat.

BESCHRIJVING MENKO KANTOORPAND VOORTSWEG

Arbeiders verlaten de fabriek van Menko en worden per bus naar huis gebracht.