Landgoed Hooge Boekel

De familie Van Heek was de grondlegger van de Enschedese textielindustrie. Al in 1780 startten zij een onderneming in textiel, die aan het begin van de 20e eeuw uitgroeide tot een welvarende handel. Evenals andere zogenaamde ‘textielfabrikanten’ liet de familie een landhuis bouwen in het buitengebied van Enschede, op het landgoed Hooge Boekel.
Herman van Heek wilde een statig huis in de stijl van de oude Twentse havezaten. De tuin liet hij al voor de bouw van het huis aanleggen door tuinarchitect Piet Wattez uit Delden. Deze ontwierp een geometrische tuin, waarin de plaatsing van het huis al werd bepaald. De keuze voor een architect viel op het bureau Van Nieukerken, een architectenfamilie uit Den Haag.
Het eerste ontwerp van de gebroeders van Nieuwkerken uit 1924 beoogde een huis in neoclassicistische stijl met torens. Door de slechte naoorlogse economische situatie werd de bouw van het huis twee jaar uitgesteld. Bij aanvang werden de torens uit het ontwerp geschrapt, waardoor het huis niet langer als kasteel aandeed, maar als een vierkant statig huis.
Het landhuis Hooge Boekel is een streng symmetrisch huis in de zware en pompeuze 18e eeuwse Lodewijk XIV-stijl. De enige doorbreking van deze symmetrie is de aanbouw aan de rechterkant, in de vorm van een colonnade met terras. Het hele huis is omgeven door terrassen met balustraden, waarmee de rijkdom van de familie Van Heek werd benadrukt. De geveldecoraties, balusters, voordeurpanelen en schouwen zijn uitgevoerd in beeldhouwwerk, dat is gemaakt door L. Vreugde en A. Alexander.
Het huis wordt doorsneden door een brede gang waarop alle belangrijke vertrekken en het trappenhuis uitkomen. De hal vormt de verbinding tussen de eetkamer en de salon. De vertrekken zijn met veel grandeur ingericht, met veel stucwerk, marmer en rijke betimmeringen. In de schouwen van de hal en de eetzaal zijn gebeurtenissen uit de Twentse geschiedenis uitgehakt.
In 1925 betrok de familie Van Heek het landhuis. Het huis was in eerste instantie bedoeld als zomerverblijf maar werd hun vaste verblijfplaats. Bij het landhuis hoorde oorspronkelijk ook de koepel ‘De Boonekamp’, die in 1919 werd gebouwd in eenzelfde neoclassicistische stijl.
Tot 1979 bleef het landhuis in bezit van de familie Van Heek. Vervolgens heeft het enkele jaren toebehoord aan de stichting Transcendente Meditatie, waarna de Enschedese ondernemer Herman Kok het huis kocht en volledig liet opknappen.
Heropening Landgoed Hooge Boekel
De tuinen van het Landgoed Hooge Boekel zijn in 2015 volledig hersteld naar het ontwerp van de bekende tuinarchitect Pieter Wattez.

Ontwerptekening van de hoofdingang Hoge Boekel.

Video van Dick Heerkens.

Onderhoud van het landhuis Hooge Boekel is een steeds wederkerend onderwerp voor zowel het interieur de buitengevels en daken. Het renoveren van parketvloeren is onderdeel van het onderhoud en moet met de nodige vakmanschap worden uitgevoerd. In een van de kamers van dit pand heeft Marco Loman met de nodige voorzichtigheid een parketvloer gerenoveerd.

Loman Parket is een ambachtelijk vloerenbedrijf met ruim twintig jaar ervaring in het leveren en leggen van parket, pvc en laminaat. Ook renovatie van bestaande vloeren behoort tot ons dienstenpakket. Wij zijn gespecialiseerd in het stofvrij schuren van parketvloeren. In onze showroom hebben we een fantastisch assortiment kwaliteitsvloeren in diverse prijsklassen.

Dagelijks verwerkt vakman Marco Loman het materiaal dat hij levert. De eigenaar van Loman PARKET weet heel goed waar hij over praat. Dan hebben we het over het aanbrengen van de juiste ondervloer. Over de voor- en nadelen van de verschillende producten. Over de veelzijdigheid in legmethodes, patronen, afwerkingen en kleuren. Over vloeren in combinatie met vloerverwarming. Over het onderhoud en natuurlijk de nieuwste trends. Kortom: u kunt rekenen op een professioneel advies over de vloer die het best aansluit bij uw wensen en leefsituatie. De vloer die zorgt voor langdurig woon- of werkgenot.

In onderstaande video kunt u zien op welke wijze en volgorde de parketvloer in Huize Hooge Boekel is gerenoveerd.

Publicatie over Americo S. Galle, co-piloot van een Amerikaanse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het terrein van Landgoed Hoge Boekel door de Duitse bezetter werd geëxecuteerd.

AMERICO ST. GALLE HOGE BOEKEL