Kasteel Bentheim
Over de begintijd van kasteel Bentheim zijn geen historische documenten meer bewaard gebleven. Bentheim wordt voor het eerst vermeld in het jaar 1020, toen werd graaf Otto von Northeim als eigenaar van de burcht opgevoerd. Deze trouwde met Richenza, de dochter van de graaf van Werl. De graven van Werl behoorden tot een van de meest invloedrijke Westfaalse dynastieën.
Het was de tijd van de Investituurstrijd. Veel van de Westfaalse landheren schaarden zich aan de zijde van paus Gregorius VII en waren dus tegen de keizer Hendrik IV. Otto von Northeim was een van de belangrijkste Saksische adellijken en werd door de keizerin Agnes in 1061 met het hertogdom Beieren beleend. Maar al snel smeedde hij samen met de andere machthebbers van het rijk een bondgenootschap tegen Agnes en haar zoon Hendrik IV. Samen met de aartsbisschop Anno van Keulen en Adalbert van Bremen was hij een van de gevaarlijkste tegenstanders van keizer Hendrik IV.

Tekst: Besichtigungen Burg Bentheim GmbH Schloss D-48455 Bad Bentheim

Openingstijden Kasteel Bentheim
01. maart t/m 01. november
GEOPEND...
...dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur
(entree tot 17:15 uur)
 02. november t/m 29. februari
GEOPEND...
dinsdags, woensdags, vrijdags, zaterdags, zondags en  op de volgende dagen van 10:00 t/m 17:00 uur:
verder blijft het kasteel maandags en donderdags gesloten,  op 24. en 25. december en 01. januari blijft ons kasteel gesloten -
1753 tot heden
In 1804, toen exorbitante gelden werden opgehaald, werd het in 1753 beloofde graafschap opgevolgd, maar een blijvend herstel van de heerschappij van het land was niet langer mogelijk.
De reorganisatie van Europa na de overwinning op Napoleon verliet de aristocratie als zodanig onaangetast, maar beperkte de Duitse kleine stadspartij. In deze context is het graafschap Bentheim toegevoegd aan het koninkrijk Hannover. Ter compensatie van de graaf van Bentheim 1817 werd de prestigieuze titel van prins toegekend.
De vorsten van Bentheim beleefden een tweede bloei - weliswaar zonder politieke macht, maar als een sociale elite en bekwame officieren in de Pruisische diensten. De historische uitbreiding van kasteel Bentheim was het resultaat van trots op de eigen familietraditie.
Na de val van de monarchie (1918), werd het kasteel Bentheim slechts af en toe gebruikt voor zomerverblijven, de hallen van Kronenburg werden al snel als ouder beschouwd. Na de Tweede Wereldoorlog diende het kasteel verschillende doeleinden totdat de Kronenburg in 1993 werd geopend voor bezoekers.
De prinselijke familie vandaag
Hoewel de prinselijke familie zichzelf vandaag omschrijft als een modern, ondernemend gezin, voelt het zich ook verplicht - afgezien van economische actie - om een ​​bijdrage te leveren aan de historische en culturele identiteit van zijn regio.