Op donderdag 21 juni 2018 heeft Koningin Maxima op feestelijke wijze de Performance Factory aan de Hoge Bothofstraat geopend.
De voormalige textielfabriek van Nico ter Kuile in Enschede stond op de nominatielijst om gesloopt te worden. Toch werd besloten de fabriek te behouden en er een bruisende ‘talentenfabriek’ van te maken. Het resultaat is de Perfomance Factory; de nieuwe ‘hotspot’ van Enschede met een hippe foodhal, kunst, cultuur, ambacht, ondernemerschap én je kunt er naar hartenlust sporten. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd.
Het complex, waar ooit direct-klaar foto’s werden geproduceerd, was door de tijd ingehaald. Maar in 2008 maakte een aantal oud-medewerkers een doorstart in een deel van de fabriek. Ook de nog leegstaande ruimtes in de gebouwen op het terrein van de voormalige fabriek gaan nu een bijzondere toekomst tegemoet. “Wat in 1873 begon als de textielfabriek van Nico ter Kuile & Zn en later Polaroid, is nu de Performance Factory, een ‘talentenfabriek,’ waar onderwijs, zorg, kunst en cultuur, sport en ondernemerschap elkaar ontmoeten en wederzijds inspireren.

Ter Kuile textiel fabrieken aan de Hoge Bothofstraat.

Oude elementen krijgen nieuw leven
Veel oude elementen in de fabriek zijn bewaard gebleven en hebben een nieuwe functie gekregen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de grote fabrieksdeuren die nisjes vormen, vroegere schakelkasten die een nieuwe andere plek hebben gekregen in het pand en de oude hekwerken die als afscheidingen dienen tussen verschillende werkruimtes.
Opvallend zijn ook de ‘jeans on the wall’. Dit zijn (geluid)isolerende wanden die gemaakt zijn van oude jeans. Deze spijkerbroeken zijn door de medewerkers van Domijn ingezameld. Domijn heeft haar meubilair in het nieuwe pand hergebruikt. Oud meubilair is naar de partners in het gebouw gegaan.
Gebouw Zuid is de plek waar vroeger weefgetouwen stonden en later instant-klaar films werden gemaakt. Nu wordt het een talentenfabriek met een hippe food hal, kunst, cultuur, ambacht en ondernemerschap.
Bron:  -bct architecten, ingenieurs en adviseurs.
                -www.performancefactory.nl

Performance Factory Hal Zuid [2018]

Voorafgaand aan de renovatie is de metalen gevelbekleding gedeeltelijk verwijderd ter beoordeling van de oude gevel. Het bleek dat de "oude" gevel nog in een goede staat verkeerde. De verwijderde staalbeplating is ter plaatse van de scheiding tussen twee bouwjaren: het eerste gebouw uit 1908 (linker deel) en het tweede gebouw uit 1912 (rechter deel).

DSC00085
DSC00073
DSC00071
DSC00075
DSC00076
DSC00077
DSC00080
DSC00081
previous arrow
next arrow