Gerrit Jan van Heek (1837-1915), de oudste firmant van de textielonderneming Van Heek & Co, woonde meer dan 60 jaar op de Oude Markt nr. 26 in Enschede, het stamhuis van de familie Van Heek pal achter de Grote Kerk. Hij werd er geboren, bracht er de eerste 24 jaar van zijn leven door, keerde er na een onderbreking van 14 jaar terug en sleet er de laatste 40 jaar van zijn leven. Uiteindelijk stierf hij in dit huis op 28 december 1915, nu bijna 100 jaar geleden.

 
Dit statige maar sobere pand, ook wel ‘De Hooge Stoep’ genoemd vanwege de hoge trap die naar de voordeur leidt, vormde in de negentiende eeuw – met de aangrenzende kantoren van Van Heek & Co – een brandpunt van bedrijvigheid. Hier zullen vele plannen zijn ontstaan om Enschede en omgeving in de vaart der volkeren op te stoten.
Ruim 30 jaar bleef het huis nog in de familie. In 1946 werd het geschonken aan de gemeente Enschede en fungeerde het o.a. als bibliotheek, cultureel centrum en restaurant. Dat historische kennis snel wegzakt, mag blijken uit het feit dat niet de beeltenis van Gerrit Jan senior, maar van zijn gelijknamige zoon er jarenlang aan de muur hing. Stichting Textielhistorie Twente wil de herinnering aan deze voor Enschede zo belangrijke man warm houden door een plaquette in de gevel te plaatsen. Zij is daarover in onderhandeling met de gemeente Enschede.
Bron: stichting Textielhistorie Twente.

Familie van Heek voor de open haard in villa de Hoge Stoep

In de winterperiode werd er regelmatig een tocht gemaakt met de arrenslee.

Plaquette Gerrit Jan van Heek.

Op 28 december 2015 is aan de voorgevel van de stadsvilla de Hoge Stoep aan de Oude Markt 26, het voormalige woonhuis van de familie van Heek, een plaquette met het silhouet van de Enschedese textielfabrikant Gerrit Jan van Heek [1837-1915] onthuld. Op 28 december 1915 is Gerrit Jan van Heek overleden en op zijn 100e sterfdag is er ter nagedachtenis nu op een historische plaats een fraaie plaquette van deze textielindustrieel.
De initiatiefnemer van de plaquette is Olaf Visscher, al jaren archivaris bij de Edwina van Heek stichting. Bij de onthulling van de plaquette waren veel “van Heeks” aanwezig die zich verenigd hebben in de vereniging familie van Heek en onder andere de geschiedenis van de Enschedese textielindustrie levend willen houden.
 
 

Schilderij Klaas Bernink, huis met de hoge stoep aan de achterzijde.

Tekening van Anton Reuvers.

Villa de Hoge Stoep de woning van de familie van Heek [ 1920 ] Links op de foto het kantoor van de textielfabriek van Heek

Mw. van Heek is op zoek naar een keukenmeid.

In 2008 werd Villa Van Heek aan de Oude Markt door de gemeente Enschede officieel op de monumentenlijst gezet. Jarenlang had het Concordia ‘Kunst en Cultuur’ gehuisvest. Toen deze vertrokken was er ruimte het nieuwe monument grondiger te onderzoeken. Onder leiding van archeoloog Thomas Spitzers ging men op zoek naar het verleden. Liggen onder de villa echt de restanten van het ontstaan van de stad verborgen?

Bron: Stadsarchief.

Onderstaande publicatie is een weergave van gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in de villa de Hoge Stoep hebben afgespeeld.

VILLA DE HOGE STOEP