Watermolen Plagemanns Metelen Duitsland.
Zoals bij veel windmolens en watermolens in het Münsterland, was de laatste eigenaar van Plagemanns Mühle in Metelen de naamgever van de graanwatermolen. Hoewel de exacte bouwdatum van de molen in Metelen niet bekend is, kan worden aangenomen dat het een van de oudste molens in de regio is. . Het werd waarschijnlijk rond 889 gebouwd, kort nadat het Metelenklooster was gesticht.
De naam "Plagemann" verscheen al in 1935 als huurder van de molen, maar het pand werd pas in 1962 gekocht door de Prins van Salm-Horstmar. De gemeente Metelen is sinds 1985 eigenaar van de voorziening, die inmiddels onder monumentenzorg staat (1979).
  • Naamgever van de watermolen was de laatste particuliere eigenaar Josef  Plagemann
  • Bouwjaar: Waarschijnlijk kort na de oprichting van het dorp  Metelen werd er een stuw gebouwd in de Vecht omstreeks  889.
  • In 1902 is in de molen een turbine gebouwd en werd het waterrad vervangen. De prestaties van een turbine waren aanzienlijk groter dan het waterrad. Het was in die tijd een korenmolen.
  • De watermolen maakt gebruik van het water van de rivier de Vecht.
  • Sinds 1979 staat de watermolen onder Denkmalschutz
  • Sinds 1980 is de watermolen eigendom van de gemeente Metelen.
  • In 1982 is er een restauratie uitgevoerd door de Heimat freunde van Metelen.
  • In 1984 is het naastgelegen museum geopend.
In 1982 begon Heimatfreunde met een uitgebreide restauratie en reparatie van de molen onder leiding van Hermann Buschkamp en Josef Nienhaus. Tegelijkertijd werd met succes een verzameling oude boerderij-, huishoud- en handwerkgereedschappen voor het opzetten van een museum opgestart. De eigen verantwoordelijkheid van de huisvereniging en het vrije gebruik werden in 1984 gecontracteerd met de gemeente. De tentoonstelling “Van graan tot brood” is nog steeds te zien, geregisseerd door de Heimatverein en in de molen. Meer dan 700 exposities, die allemaal op verschillende manieren nauw verwant zijn aan de molen, zijn te vinden in het grote gebouw op verschillende verdiepingen. Naast het materiaal dat een molenaar inzamelt, vind je er ook landbouwmachines, huishoudelijke apparaten, handgereedschap, werkgerei voor een bakker of een klompenmaker. Van april tot oktober is er elke 1ste zondag van de maand van 14u tot 18u een “open dag”. Overige bezichtigingsafspraken op afspraak.