Wasserburg Haus Egelborg

Bron: Luchtopname Gunter Seggebain.

Ten westen van Legden, ligt Wasserburg Haus Egelborg. Ze is de jongste van de oorspronkelijke drie kastelen op de Spelt en de enige die nog steeds volledig bewaard is gebleven.
De oorsprong van de naam Egelborg is onbekend. Tot ongeveer 1500 is er altijd sprake van Egelmarinc. De gebouwen bestaan ​​uit het oude deel met een traptoren in de Nederlandse Renaissance stijl uit 1559. In de hoek is het nieuwe gedeelte met een dubbele trap in de voorkant van 1713. De binnenplaats, die niet open voor bezoekers, wordt gecompleteerd door neo-gotische Vorgebäuden uit 1866.
De buitenste bijgebouwen, die worden gebruikt voor landbouwdoeleinden, bestaan ​​uit een goed geproportioneerd schuur en woongebouwen 1832 een vakwerkhuis uit 1767 en een deel twee verdiepingen schuur van 1901. Tussen de eerste twee gebouwen is een muur. Twee zuilen van de Thora - in de vorm van het hoofd van de Romeinse keizer Nero en de lelijke - zijn afgebeeld in natuurlijke grootte door het hoofd van de Romeinse keizer Vitellius.
Aan beide uiteinden van de straatvormige binnenplaats staan ​​twee barokke torpedo's met leeuwen, elk met de Oer'sche aan de linkerkant en het wapen van Recke aan de rechterkant. Bouwer van het oude deel van het kasteel met de toren in de zogenaamde Specklagebauweise is de familie. Billerbeck. De overige gebouwen zijn afkomstig van de 9 generaties van de familie von Recklinghausen, Baron von Oer, die sinds 1662 op de Egelborg woont.

Haus Egelborg 1837

Watermolen Haus Egelborg [2017]

Bron: Video Hans Wolters 2017